menu

Firma Verdancy rozmawia z producentami żywności z Pasymia

2018-04-19 10:21:38 (ost. akt: 2018-04-19 10:46:09)

Od początku roku w Urzędzie Miasta i Gminy w Pasymiu prowadzimy rozmowy z inwestorem – Spółką Verdancy z Warszawy, który przygotowuje projekt budowy luksusowego hotelu o standardzie 5 gwiazdek na działce położonej w Pasymiu, na półwyspie Korea.
W ramach Hotelu powstanie ok 300 miejsc noclegowych rozmieszczonych w budynku głównym oraz w domkach, centrum konferencyjne z możliwością organizacji spotkań nawet dla 400 osób, zespół basenów, saun, nowoczesne Spa, centrum fitness, dwie restauracje, centrum biznesowe, port nad jeziorem, a także wiele innych atrakcji.
Bardzo ważne dla lokalnego samorządu jest to, że docelowo w Hotelu zatrudnienie znajdzie ok 100 osób, a w sezonie letnim ilość pracowników obsługujących gości może wzrosnąć nawet do blisko 200 osób.

W planowanym przedsięwzięciu niezwykle ważna jest część kulinarna, o której koncepcje w obu restauracjach zadba Pan Marcin Jabłoński - laureat programu Top Chef oraz wielu światowych konkursów kulinarnych. W swojej kuchni stawia przede wszystkim na dobór składników, z których przygotowuje dania oraz świeżość, sezonowość, wysoką jakość produktów jak i zdrowe, naturalne smaki, których w Pasymiu i okolicy
nie brakuje. Pan Marcin Jabłoński planuje ścisłą współpracę z lokalnymi dostawcami, liczy na regionalne produkty, które będą podstawą menu w hotelowych restauracjach. Pod okiem Pana Marcina lokalni rolnicy mają szansę na rozwinięcie swoich umiejętności i powrót
do tradycyjnych wyrobów mazurskich.
Dlatego z myślą o rozwoju naszej gminy, kierowani chęcią pomocy lokalnym przedsiębiorcom w dniu 18 kwietnia w br. w budynku Szkoły Podstawowej w Pasymiu odbyło się pierwsze z cyklu spotkanie z producentami żywności z terenu gminy Pasym. Do współpracy zaprosiliśmy także Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą, której przedstawiciel Pan Romuald Tański uczestniczył w spotkaniu z Inwestorem. W trakcie spotkania zarówno właściciel firmy, jak i szef kuchni w obydwu planowanych w obiekcie hotelowym restauracjach opowiedzieli o idei całego projektu i zaprosili naszych mieszkańców do aktywnej współpracy w realizacji całego przedsięwzięcia. Obiekt dzięki temu nabierze lokalnego charakteru. Kolejne spotkania z uczestnikami, którzy zadeklarowali chęć współpracy składając stosowne ankiety odbędą się na gruncie konkretnych gospodarstw.
Jednocześnie zapraszamy wszystkich tych, którzy chcieliby wejść we współpracę z Inwestorem o wypełnienie ankiety i dostarczenie jej do Urzędu Miasta i Gminy w Pasymiu. Ankieta